Dom Aatrialny

Projekt: KWK Promes architekci
Autor: Robert Konieczny
Współpraca: Marlena Wolnik, Łukasz Prażuch

Konstrukcja: Krzysztof Anioł
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Inwestor: prywatny
Wykonawca: ART.-BUD Mariusz Kałucki

         
Powierzchnie:
- działki: 10057 m2
- zabudowy: 414m2
- użytkowa: 526 m2
- całkowita: 659m2

Kubatura: 2055m2
         
Kalendarium:
- projekt: grudzień 2002 - lipiec 2003
- rozpoczęcie budowy: sierpień 2003
- zakończenie budowy: wrzesień 2006



Dom Aatrialny

World Architectural News Award

 

Lokalizacja - Dom powstal na otwartym, prawie niezabudowanym terenie, na obrzeżach Opola. Zabudowa w sąsiedztwie to głównie domy – „kostki” z lat 70 i typowe nieciekawe realizacje z ostatniego dziesięciolecia.

 

Idea - Piękna działka pod lasem, na której zaprojektowano budynek posiada jeden mankament- dojazd od strony południowo-zachodniej. Aby uniknąć oczywistej kolizji funkcjonalnej drogi do budynku z ogrodem, dojazd został zagłębiony w ziemi. Dało to pomysł wjazdu od spodu do środka budynku, bezpośrednio na poziom parteru. Stało się to możliwe dzięki stworzeniu wewnętrznego aatrium z mieszczącym się w nim podjazdem. W efekcie tego posunięcia budynek otwiera się swoimi tarasami na wszystkie strony w nieskrępowany sposób, a przybywający z zewnątrz nie może dostać się do ogrodu inaczej jak tylko przechodząc przez aatrium i dom.


Dzięki takiemu zabiegowi udało się uzyskać nowy model przestrzenny domu - odwrotność budynku atrialnego. Dom aatrialny zamknięty jest od środka a otwiera się na zewnątrz. Jego struktura to wynik transformacji „kostki”, wskutek czego uzyskano wszystkie ściany, podłogi i stropy włącznie z wewnętrznym aatrium i tarasami.
Taki sposób kształtowania struktury budynku zdefiniował od razu powstającą architekturę włącznie z przyporządkowanymi jej materiałami. Przetransformowanej kostce „przypisano” beton, a elementem dodatkowym drewno.